«

»

Ožu 25

10 simpozija medicine i tehnike u Republici Hrvatskoj

Uvod

Pretenciozno je pomisliti da se deset godina rada može sažeti u 20 minuta sjećanja, ali je i ambiciozno javno iznijeti svoju percepciju i mišljenje te se izložiti kritici svih onih čije “zasluge” nisam spomenuo, a misle da sam to trebao učiniti. No, na kritike sam već naviknuo, a pohvale su ionako malobrojne. Ovo je moj doprinos desetom simpoziju pisanom riječi, a ujedno i svojevrsna kronika s osobnog aspekta, pa koristim priliku sve vas pozvati da je dopunite i popravite kako bi jednom bila i ostala – kronika za pamćenje.

Biograd na Moru 2000.

Hotel Ilirija

Prije deset godina nazivlje u Pravilniku o ortopedskim pomagalima bilo je posve zastarjelo, često se nije znalo na kakvo se pomagalo naziv odnosi, a posebno se nije znalo kada je pojedino pomagalo indicirano. Stvorena je “kritična masa” ortopeda koji su se zalagali da se jedan sastanak Hrvatskog ortopedskog društva (HOD) posveti temi ortopedskih pomagala. Predsjednik HOD-a i pročelnik Katedre za ortopediju, danas akademik Marko Pećina prihvatio je tu inicijativu i uz pomoć svog tajnika prof. Hašpla dao zadaće kolegama dr. Jeliću iz Zavoda za rehabilitaciju i ortopedska pomagala i dr. Zečeviću, koji je tada radio u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO), da osmisle simpozij, a kolegi dr. Josipu Labru da kao ravnatelj Specijalne bolnice za ortopediju organizira simpozij u Biogradu na Moru. Nažalost, kolega Labar iznenada je i prerano umro, pa i ovom prigodom hvala mu za sve što je za ortopediju i biogradsku bolnicu učinio. Njegove zadaće u organizaciji skupa preuzeli su njegova supruga i naša kolegica prim.dr. Ljubica Labar i novi ravnatelj dr. Branko Uhoda.

Kako je sazrelo vrijeme da se opet pokrene čvršća suradnja medicine i tehnike na području pomagala i rehabilitacije upućen  je poziv Udruzi ortopedske tehnike na čelu s ing. Bobanom da sudjeluju na tom stručnom skupu. Simpozij je održan ujesen 2000. godine i od tada ga tradicionalno održavamo u to vrijeme, simbolički berući plodove jeseni i plodove našeg godišnjeg rada. Na simpoziju su nastupili pozvani predavači i obrađene su teme vezane uz  nazivlje i podjelu pomagala te indikacijama za njihovu primjenu, kao i dileme iz važećeg pravilnika o pomagalima. Povela se i polemika o načinu propisivanja pomagala, pa i o tome smiju li fizijatri propisivati “ortopedska” pomagala. Pritom su kolege Jelić i Zečević iznosili potpuno suprotne stavove. Dr. Jelić je svoju koncepciju da fizijatri mogu i trebaju propisivati pomagala koja primjenjuju u rehabilitaciji svojih bolesnika ostvario već u slijedećem Pravilniku o ortopedskim pomagalima.

Na biogradskom simpoziju upriličena je vesela i duhovita svečana večera u Marini Kornati. Predviđeni izlet na Kornate bio je odgođen zbog jakog juga, ali je „morski“ izlet odmah uspješno zamijenjen posjetom turskom hanu i Vranskom jezeru te ručkom u prirodi.

Makarska 2001.

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Biokovka

Godine 2001. naš stručni skup „Ortopedska pomagala 2001“ održao se u  Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Biokovka u Makarskoj, a naš je domaćin bila „Protetika“ iz Splita. Na skupu je uspostavljena vrlo dobra suradnja s HZZO-m kojega je predstavljao dr. Škunca. Raspravljalo se o međusobnim odnosima medicine, tehnike, zdravstvenog osiguranja i pacijenata u području pomagala i rehabilitacije. Dogovoreno je buduće djelovanje na poboljšanju te suradnje. U društvenom dijelu simpozija nezaboravno je upamćeno druženje na svečanoj večeri uz glazbeni sastav i gospodina Juru Stanića i njegove pjesme pune emocija i životnih priča. Sutradan je ostvarena ugodna vožnja brodom, ali je zapažena nedostatna količina srdela za ogladnjele sudionike simpozija. Međutim, to smo nadoknadili u restoranu u Makarskoj uz obilje humora…

Dubrovnik 2002.

Hotel Excelsior

Naš rad na području rehabilitacije i ortopedskih pomagala vrlo je brzo prepoznat u stručnoj javnosti, pa je došla inicijativa od prof. Črta Marinčeka iz Inštituta za rehabilitacijo invalidov Republike Slovenije da se u Hrvatskoj osnuje nacionalno društvo protetičara i ortotičara ISPO-Croatia (International Society for Prosthetics and Ortotics). Dana 25. siječnja 2002. u Kliničkom zavodu za rehabilitaciju i ortopedska pomagala KBC Zagreb održana je osnivačka skupština Društva za protetiku i ortotiku ISPO-Croatia, a priznanje od ISPO-a i upis u registar udruga uslijedilo je 10. svibnja iste godine. Prvi naš član ISPO-Croatia postao je dr. Ognjen Živković koji je otprije bio član ISPO iz Hrvatske. Za predsjednika ISPO-Croatia izabran je prim. dr. sc. Miroslav Jelić, a prvi tajnik postao je Željko Getoš, CP, koji je svojim entuzijazmom i znanjem širio ideje ISPO i pridonio organizaciji naših simpozija, posebice prezentacijom, tehnikom i fotodokumentacijom.

Vrlo brzo rodila se ideja da Hrvatska nakon osnivanja ISPO-Croatia organizira „Third ISPO Central and Eastern European Conference“ koja je uspješno održana u Dubrovniku od 23. do 25. listopada 2002.godine. Konferenciju su organizirali Klinički zavod za rehabilitaciju i ortopedska pomagala i ISPO-Croatia u suradnji s Hrvatskim ortopedskim društvom i Hrvatskim društvom za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu. Predsjednik III. konferencije ISPO-a za središnju i istočnu Europu bio je prim. dr. sc. Miroslav Jelić, a teme su bile Rehabilitacija žrtava rata i Protetika u rehabilitaciji. Usmeno je predstavljeno 37 radova, a 23 su objavljena na posteru. Konferencija je okupila priznate međunarodne stručnjake iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Škotske, Poljske, Švicarske, Češke, Belgije, Danske, Nizozemske, SAD-a, Izraela, Velike Britanije, Bosne i Hercegovine, Jugoslavije i Bugarske. U znanstvenom odboru konferencije bili su prof. Reuben Eldar iz Izraela, zatim predstojnici nacionalnih instituta za rehabilitaciju Republike Mađarske profesor Kullmann i Republike Slovenije prof. Marinček, dr. John Hunter iz Velike Britanije i prof. Pećina iz Hrvatske. Gost konferencije bio je predsjednik International Society for Prosthetics and Orthotics prof. Sepp Heim koji je održao vrlo značajan uvodni govor „Importance and role of  ISPO on the international level“.

Počasni gost naše konferencije bio je prof. dr. Reuben Eldar iz Izraela, stručnjak i prijatelj, koji je tijekom Domovinskog rata, a i kasnije, značajno pomogao u edukaciji naših stručnjaka i u razvoju rehabilitacijske medicine u Hrvatskoj kao i u prezentaciji kvalitete zdravstvene skrbi.

Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske. Bila je potmognuta od velikog broja sponzora među kojima su bili Ministarstvo znanosti i tehnologije i Ministarstvo branitelja Republike Hrvatske, te mnoge farmaceutske i tvrtke ortopedske tehnike. Generalni sponzor bio je Otto Bock Adria d.o.o.

Knjiga sažetaka ISPO konferencije u Dubrovnika na engleskom jeziku bila je i prva knjiga ISPO-Croatia. Ona je domaćoj i međunarodnoj stručnoj javnosti predstavila hrvatsku rehabilitacijsku medicinu tijekom ratnog razdoblja i naša postignuća u primjeni ortopedskih pomagala.

Od kulturnih i ostalih društvenih događanja u sjećanju je ostao nezaboravan renesansni Dubrovnik u Kneževu dvoru s knezom i glazbenicima, a također i vožnja brodom do Cavtata i večera na seoskom domaćinstvu u Konavlima, onako kako je nekad bilo…

Dubrovačka konferencija bila je velika stimulacija za naš daljnji rad, jer je pružila samopouzdanje u vlastite mogućnosti i otvorila nove perspektive. Suradnja Zavoda s ISPO-Croatia i Hrvatskim ortopedskim društvom kontinuirano se nastavila, a također i s Udrugom ortopedske tehnike Hrvatske. Nažalost, suradnja s Društvom za FMR se ugasila zbog nezainteresiranosti struktura, a možda i zbog naziva „Ortopedska pomagala“, koji nismo mijenjali poštujući baštinu prof. Špišića, utemeljitelja ortopedije i rehabilitacije u Hrvatskoj. Od nazočne i časne skupine fizijatara koja nas je uvijek pratila izdvajam prim.dr.sc. Idu Kovač koja je svojim brojnim tekstovima o ortopedskim pomagalima, a posebice ortotici, invalidskim kolicima i rehabilitaciji neuromuskularnih bolesnika, bitno pridonijela širenju znanja iz toga područja. Jednako je tako značajan njezin angažman i u edukaciji, posebice iz protetike i ortotike za radne terapeute na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu. Međutim, velika je većina fizijatara između naših dvaju skupova „Ortopedska pomagala“ i Kongres reumatologa birala reumatologiju. Mi smo, pak, nastavili isticati značaj rehabilitacijske medicine i primjene pomagala redovitim stručnim i prijateljskim posjetama Bizovcu i Odjelu za FMR KB Osijek, zatim Specijalnim bolnicama za medicinsku rehabilitaciju Biokovka, Kalos, Varaždinske Toplice…Također, za godinu 2010. mogu najaviti suradnju sa Specijalnom bolnicom za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice koja će nam, uz tvrtku Nova ortopedija, koja slavi 50. obljetnicu rada, biti sljedeći domaćin našeg simpozija.

Osijek 2003.

Hotel Mursa

Od Osijeka pa sve do danas simpozij „Ortopedska pomagala“ organiziraju Klinički zavod za rehabilitaciju i ortopedska pomagala KBC Zagreb i ISPO-Croatia u suradnji s Hrvatskim ortopedskim društvom Hrvatskog liječničkog zbora i Udrugom ortopedske tehnike Hrvatske.

U Osijeku smo s pozvanim predavačima detaljno obradili temu „Ortoze za kralježnicu“, od indikacije preko izradbe do primjene i praćenja učinkovitosti. Definirali smo i kriterije za primjenu spinalnih ortoza, ali vjerojatno brzo na njih i zaboravili. Domaćini su nam bili tvrtka OTOS i Odjel za ortopediju KB Osijek. Prof. dr. Marko Pećina dobio je prvo priznanje ISPO-Croatia za potporu skupu o ortopedskim pomagalima i promicanju edukacije.

U društvenom dijelu na svečanoj večeri bila je prisutna cjelokupna „ortopedska krema“ koja je istodobno slavila obljetnicu ortopedije u Osijeku. Naravno, bila je zapažena i osječka pjevačica i tamburaši… Neki nose uspomene i na polaske i odlaske vlakova…

U subotu smo najprije posjetili Odjel za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju KB Osijek u Bizovcu, gdje nas je vrlo srdačno i prijateljski primila dr. Mira Kadojić. Zatim smo posjetili herojski grad Vukovar, a na Ovčari se u tišini sa silnim emocijama poklonili žrtvama Domovinskog rata. Zatim smo kroz vinograde otišli do Iloka, posjetili Sv. Ivana Kapistrana, a potom završili u Iločkim podrumima, opet s tamburašima široke slavonske duše i ravnice. Nedjelju smo proveli u vjeri i kulturi đakovačke katedrale, zatim s lipicanerima na đakovačkoj ergeli, pa u restoranu na rastanku s našim osječkim prijateljima i domaćinima.

Mošćenička Draga 2004.

Hotel Marina

U koncepciji realizacije naših simpozija birali smo mjesta u kojima se ne održavaju veliki kongresi kako bismo afirmirali male sredine i upoznavali sve kutke naše lijepe Domovine. Tako smo u Mošćeničkoj Dragi s domaćinom ORT ED protetikom iz Viškova i Klinikom za ortopediju iz Lovrana organizirali Simpozij OP 2004. Obradili smo temu „Ortoze udova“. Podosta toga moglo se naučiti s našim eminentnim predavačima, a poslije podne je u radionicama održana rasprava o ortopedskim cipelama, što nam je u struci i praksi još uvijek priličan problem.

Svečana večera nam nije baš ostala u pamćenju jer su u drugom dijelu dvorane bili nazočni inozemni gosti koje smo na neki način „zabavljali“, ali je izlet u cijelosti dočarao ljepotu i kulturu naše Istre: Labin, Pazin,  Poreč, Rovinj, a poslije podne Motovun, grad Velog Jože a sada filmskog festivala i propelera. U međuvremenu je na seoskom domaćinstvu upriličen izvrstan ručak. Neki se sjećaju i frankovke… Uvečer još jedno seosko domaćinstvo, ali s puno slabijom pekom. U nedjelju 3. listopada posjetili smo Krk i vidjeli Baščansku ploču, a zatim se počastili smokvama i rakijom; ručak nas je dočekao na svježem zraku u Fužinama.

Varaždinske Toplice 2005.

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju

Za simpozij s temom „Protetika u rehabilitaciji“, koja je naslovom simbolički povezala rehabilitacijsku medicinu i tehniku, izabrali smo Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama s velikom tradicijom u rehabilitacijskoj medicini.Tamo smo prikazali trenutačno stanje protetičke rehabilitacije u Hrvatskoj, od amputacije do protetičke opskrbe na svim razinama. Naši domaćini na skupu u Varaždinskim Toplicama bile su tvrtke ortopedske tehnike „Buco“, „Gašpert“, „Kralj“ i „Werner“. Počasna gošća simpozija bila je prof. dr. Helena Burger koja je pružila velik znanstveni i stručni doprinos našim simpozijima, a ona i njena ekipa uvijek su iskazivali prijateljstvo i uživali u našim društvenim događanjima.

Tamo smo predstavili našu drugu knjigu, ovaj put s integralnim radovima sa simpozija. Knjige smo počeli tiskati u 500 primjeraka i od tada ih besplatno dijelimo specijalizantima ortopedije i fizikalne medicine i rehabilitacije, te raznim knjižnicama, kako bismo promicali znanje iz našeg područja. U predgovoru te knjige sam istaknuo: „Želio bih da sadržaj ove knjižice približimo svim našim suradnicima iz graničnih struka kao i našoj javnosti, kako bi nas bolje upoznali i s nama još bolje surađivali. Želja mi je da njihov i naš rad pruže širi civilizacijski doprinos zajedničkom rješavanju problema osoba s invaliditetom kojima su ortopedska pomagala i rehabilitacija presudni u njihovoj reintegraciji, odnosno uspješnom povratku u svakodnevni život“.

A nakon uspješnog stručnog rada na svečanoj se večeri izvrsno jelo i zabavljalo. U subotu smo pošli na izlet „Dvorcima i perivojima Hrvatskog zagorja“: Opeka, Maruševec, Trakošćan, Veliki Tabor. U „Grešnim Goricama“ izvrstan ručak, dobro raspoloženje, sjećanje na Veroniku i prekrasan pogled na gorice i dvorac. A nedjelju smo proveli u Varaždinu, gradu glazbe, u muzeju i „španciru“ kroz barok i kulturu…

 

Vela Luka 2006.

Hotel Adria

Uz veliku pomoć dr. Nadije Franulović-Golja, ravnateljice Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju „Kalos“ u Veloj Luci i uz našeg domaćina „Protetiku“ iz Splita organizirali smo izuzetno uspješan stručni skup, u cijelosti namijenjen edukaciji o pomagalima za kretanje. Postojao je strah od nevremena, ali nam je Bog podario izuzetno lijepo vrijeme za putovanje i boravak u Veloj Luci, Blatu i Korčuli i tako umirio skeptike koji su upućivali da se na otoke ne ide ujesen. U Splitu doček prijatelja i obilazak stare jezgre s izvrsnim ženskim vodičem.

U Veloj Luci su održana izuzetno dobra predavanja naših pozvanih predavača, a u subotu izvrsne radionice, osobito o pozicioniranju djeteta s cerebralnom paralizom. Tiskana je i treća knjiga ISPO-Croatia s naslovom „Ortopedska pomagala 2006“- Pomagala za kretanje, u kojoj su kompletirani zaista dobri tekstovi o svim pomagalima za kretanje, a posebice sve o kolicima, od indikacije, izbora i izradbe, pa do načina primjene. S nama na simpoziju bile su i osobe s invaliditetom u kolicima koje su ukazale na svoje probleme, a u pisanim radovima pokazali su osobna iskustva primjene invalidskih kolica u praksi i prijedloge kakva bi trebala biti.

Počasni gost simpozija bio je prof. dr. Dubravko Orlić, predsjednik Hrvatskog ortopedskog društva i predstojnik Klinike za ortopediju KBC i Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Na svečanoj večeri supružnici i naši prijatelji predstavili su izvadak iz jedne drame: dijalog o krizi i dilemi osobe s paraplegijom koja se nakon ozljede nalazi u jednom rehabilitacijskom centru. Sadržaj i dijalozi ostavili su nas bez daha i činilo se kao da je vrijeme stalo i da se više ništa u životu ne može dogoditi. A onda se spontano začula pjesma „Vjeruj u ljubav“ koja nas je polako vraćala u stvarnost i učinila boljima. Hvala kolegama iz društva para- i tetraplegičara koji šire optimizam i vraćaju vjeru u vrijednost svake osobe i njezina života.

U subotu smo pošli na izlet u Blato, u samostan gdje je živjela i vodila vrtić sestra Marija Petković od Propetog Isusa. U kamenoj tišini govorila je vjera, a onda smo u dvorani zajedno zapjevali osnaženi emocijama. Putovanje autobusom do grada Korčule otkrilo je svu ljepotu otoka, polja, vinograda i maslinika. A tek Korčula, grad spomenik, povijest i sadašnjost u jednom… U nedjelju povratak i ručak na odmorištu iznad kanjona Krke odakle pogled seže do ponosnog Skradina.

Bjelolasica 2007.

Hrvatski olimpijski centar

Glavna tema simpozija bila je “Ortoze za udove i kralježnicu”, a u poslijepodnevnom radu bile su slobodne teme iz protetike i ortotike. Pozvani predavači detaljno su i vrlo kvalitetno upoznali sudionike sa suvremenim stavovima u indikaciji, propisivanju, izradbi i primjeni ortoza za udove i kralježnicu. Poslijepodnevnu plenarnu sjednicu po prvi put ispunili su stručni referati iz praktičnog svakodnevnog rada i zanimljivih kliničkih primjera. Bilo je zastupljeno 17 radova na vrlo dobroj razini predavača iz medicine i tehnike. Anonimnom je anketom simpozij dobio izvrsne ocjene za koncepciju i izvedbu, a podjednako i za dobru stručnu razinu prikazanih radova, te je ocijenjen kao dosad naš najuspješniji skup.

Drugog dana simpozija održan je Okrugli stol o aktualnim teškoćama u primjeni Pravilnika o ortopedskim i drugim pomagalima u kojem su promovirani suradnja i partnerstvo između medicine, tehnike i zdravstvenog osiguranja. Na okruglom stolu čuli su se razni stavovi, ali i vrlo konstruktivni prijedlozi, koji su dostavljeni Povjerenstvu za ortopedska pomagala HZZO-a u cilju postizanja što boljih zajedničkih rješenja s motrišta  medicine, tehnike, zdravstvenog osiguranja i osoba s invaliditetom.

I te je godine naš stručni skup ostavio pisani trag u Knjizi simpozija „Ortoze za udove i kralježnicu“stalnog urednika prim.dr.sc. Miroslava Jelića. Radovi pozvanih predavača tiskani su u originalu s citatima literature, ali su i mnogi drugi radovi prikazani kao prošireni sažetci ili radovi in extenso. Dotadašnje knjige “Protetika u rehabilitaciji” i “Pomagala za kretanje” vrlo su dobro primljene u stručnoj javnosti i postale na neki način službena literatura iz područja ortopedskih pomagala i protetičke rehabilitacije. Knjiga o ortozama za udove i kralježnicu zaokružila je cjelinu tematike iz tog područja i na taj način vrlo dobro popunila nedostatak literature na hrvatskom jeziku.

Počasni gost simpozija bio je prof. dr. sc. Miroslav Hašpl, tada pročelnik Katedre za ortopediju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Prof. Hašpl bio je svojedobno i član Povjerenstva za ortopedska pomagala i redovito nam je pružao potporu, a kad god je mogao biti s nama, rado je na našem skupu sudjelovao.

Tijekom dvodnevnog rada sudionici simpozija ugodno su se družili na svečanoj večeri, a u subotu doživjeli posebno lijep izlet u čarobnoj i netaknutoj prirodi Velebita. Nakon planinarenja posjetili su Memorijalni centar Nikole Tesle u Smiljanu, a na kraju nezaboravnog dana ručali u Gospiću, u srcu naše kršne Like. Nedjelju smo proveli u ogulinskom muzeju s bajkama i legendama, a potom ručali i odmorili se uz rujansko sunce na mirnom jezeru Sabljaci.

Osijek 2008.

Hotel Osijek

Naš redoviti godišnji stručni skup „OP-2008“ po drugi put se održao u lijepom Osijeku i našoj pitomoj, plemenitoj i bogatoj Slavoniji.

Te su se godine održavali mnogi skupovi posvećeni području koštano-zglobnog sustava, primjerice, Kongres fizikalne i rehabilitacijske medicine (FRM), ortopedski i reumatološki kongres, a u Sloveniji Mediteranski kongres FRM i naša ISPO (International Society for Prosthetics and Orthotics) konferencija u Portorožu. Na tim skupovima i mi smo aktivno nastupili s odabranim radovima. Ipak, nismo odustali od našeg  „OP-2008“ i namijenili smo ga edukaciji o svakodnevnom kliničkom i tehničkom radu. Tijekom prijepodneva održan je teoretski dio s pozvanim predavačima, a u poslijepodnevnim radionicama obradili smo slučajeve iz praktičnog rada s našim pacijentima. Iako smo se pribojavali rezultata rada u radionicama, trud nije izostao. Na simpoziju u Osijeku ukazali smo na mnoge naše stručne i praktične poteškoće u svakodnevnom radu, počam od propisivanja i odobravanja do izradbe i primjene pomagala, u uvjerenju da smo naučili kako grješke spriječiti, a probleme riješiti.

U subotu smo potvrdili tradiciju našeg okruglog stola i pritom raspravljali o problemima legislative u području ortopedskih pomagala. Sve je više povjerenja među partnerima i sve je jasnije da medicina, tehnika i zdravstveno osiguranje nisu suparnici nego suradnici.

I još jedna knjiga – „Ortopedska pomagala 2008“ s temom „Propisivanje, izradba, primjena i kontrola pomagala“. Odlični tekstovi i puno toga korisnog za učenje. Međutim, i jedna velika novost: u knjizi je objavljen radni tekst programa (svih kolegija) stručnog studija protetike i ortotike pri Tehničkom veleučilištu u Zagrebu koji su izradili prof. Čala, doc. Jelić i prim. Husić sa svojim suradnicima. Bio je to veliki projekt na kojem se radilo godinu dana. Program je izrađen u skladu sa smjernicama Bolonjske deklaracije i zahtjevima izobrazbe vezanim uz potrebu certifikacije potencijalnih diplomanata po ISPO (International Society for Prosthetics and Orthotics) klasifikaciji. Program sadržava u pisanom i tabelarnom prikazu kolegije i njihove izvođače, broj sati teorijskog i praktičnog rada, te semestralni i ukupni broj ECTS bodova. Klinička praksa provest će se tijekom dvaju semestara sukladno zahtjevu ISPO-a. Studenti će većinu kolegija polagati putem kolokvija, pisanih testova, seminarskih radova i timski izrađenih rješenja. Nakon uspješno završenog stručnog studija i položenog diplomskog ispita kandidati će postići naslov prvostupnika (bakalaureusa) inženjera ortotike i protetike.

U Osijeku je na svečanoj večeri, na prijedlog Udruge ortopedske tehnike Hrvatske, uručeno  priznanje ISPO-Croatia prim. mr. sc. Ivanu Husiću za značajan doprinos edukaciji i razvoju hrvatske ortopedske tehnike.

Naposljetku, nismo zanemarili ni naše sadržajno i bogato druženje na tradicionalnoj svečanoj večeri uz domaćinstvo „Otosa“, bogatu lutriju „Protetike Modular“ i izvrsne glazbe „Bauerfeinda“. U subotu smo pošli na izlet vožnjom dragim Osijekom uz izvrsno vodstvo, a zatim nas je put odveo u Baranju. Brodovi i ponovno oživljena ljepota Parka prirode Kopački Rit, koju ni uporna kiša nije mogla pokvariti. Na ručku čuveni „fiš paprikaš“ i ostale čuvene baranjske delicije. Zatim vožnja do granice i Dunava, pa u Gatore i Joziće na degustaciju. Na kraju povratak uvečer u dobrom raspoloženju u krilo osječke Tvrđe. U nedjelju Našice i dvorac Pejačevića. U kući kontese Dore, u sobi s glasovirom, uživamo u glazbi i njenom „Životu cvijeća“. Zatim uz Požešku kotlinu do seoskog imanja Zdjelarević i ručka, pa natrag u naš Zagreb. Pregršt uspomena za duge i teške zimske večeri.

Biograd na Moru 2009.

Hoteli Ilirija

 

Skraćeni tekst iz prve obavijesti

“Radostan sam što vas mogu pozvati na naš X. jubilarni simpozij „Ortopedska pomagala 2009“ koji će se ove godine održati u starom hrvatskom kraljevskom i krunidbenom gradu Biogradu na Moru. Ondje smo zajedno s Hrvatskim ortopedskim društvom 2000. godine pokrenuli godišnje susrete medicine i tehnike s prvom temom „Ortopedska pomagala – podjela i nazivlje.“

Ove godine ponovno smo u Biogradu da bismo u krunidbenom gradu simbolički okrunili svoju desetu obljetnicu rada i susreta medicine i tehnike. Skup je namijenjen svima koji aktivno djeluju u području protetike, ortotike i rehabilitacijske tehnologije. Izabrana tema simpozija „OP – 2009“ je široka i ima naslov „Iskustva iz kliničke prakse i ortopedsko-tehničke radionice“. Velika mi je želja da na ovom stručnom skupu predstavimo što više sudionika iz područja medicine i tehnike i prikažemo svoje radove nastale tijekom desetogodišnjeg razdoblja.

Još uvijek je u tijeku razdoblje (2000. – 2010.) koje je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila „Desetljećem kostiju i zglobova“ kako bi ukazala na pojavu sve raširenijih bolesti sustava za kretanje. Naš počasni gost je akademik Marko Pećina, predsjednik Hrvatskog nacionalnog odbora u okviru kojeg se i ove godine održava naš skup. I mi se pridružujemo nacionalnom programu spomenute dekade potičući svijest o zdravom životu i očuvanju sustava za kretanje.

Naš jubilarni simpozij bit će obogaćen i društvenim zbivanjima, pa će vas u Biogradu  dočekati dalmatinskom pjesmom i bogatom gastronomskom ponudom. U subotnjem izletu uživat ćemo u posjetu kanjonu Zrmanje i ručku u Mićanovim dvorima, a poslije podne ćemo posjetiti Zadar, njegovo „Zlato i srebro“ i mnoge druge znamenitosti toga prekrasnog grada.

Oni koji ostanu i u nedjelju provest će se brodom Pašmanskim kanalom, a zatim posjetiti benediktinski samostan „Ćokovac“ na otoku Pašmanu. Ručat ćemo u Šopotu, a poslijepodne  posjetiti Cerovačke špilje i vratiti se u Zagreb.“

Na margini

Na našim simpozijima zastupljeni su različiti profili stručnjaka: liječnici ortopedi, fizijatri vaskularni kirurzi i traumatolozi, fizioterapeuti, radni terapeuti i medicinske sestre, te inženjeri i tehničari protetike, ortotike i rehabilitacijske tehnologije. Bez njihova sudjelovanja našeg skupa ne bi bilo, pa sam svima iskreno zahvalan.

______________________

Simpozij o ortopedskim pomagalima i njegove publikacije postali su rasadište edukacije iz područja protetike, ortotike i rehabilitacije u našoj zemlji, ali i u širem okruženju. Kod nas ih ponajprije koriste specijalizanti ortopedije i fizikalne i rehabilitacijske medicine, ali i studenti Zdravstvenog veleučilišta.

______________________

Prim. dr.sc. Miroslav Jelić bio je predsjednik Povjerenstva za izradu novog Pravilnika o ortopedskim i drugim pomagalima HZZO od 2002. do 2003. godine, a prof. Hašpl član. Tada su pomagala nazvana i klasificirana prema ISPO (International Society for Prosthetics and Orthotics) nazivlju. Pomagala su od 2003. godine službeno nazvana – medicinski proizvodi i od tada su pod nadzorom Agencije za lijekove i medicinske proizvode. Pomagala su stručno opisana u tekstualnom dijelu Pravilnika i uvedene su smjernice za primjenu pomagala koje su u skraćenom obliku unešene i u Popis pomagala. Bitno su proširene stručno opravdane indikacije za propisivanje pomagala za specijaliste fizikalne i rehabilitacijske medicine. Ti tekstovi su službeno objavljeni u Pravilniku od 2006. godine.

________________________

U Katalogu ortopedske tehnike 2004. godine, u izdanju Udruge ortopedske tehnike, klasifikaciju i nazivlje pomagala sastavili su prim.dr.sc. Miroslav Jelić i Željko Getoš CP. Ta klasifikacija ušla je u Pravilnik o ortopedskim i drugim pomagalima, te je tako postala i službena klasifikacija pomagala koja se do danas nije mijenjala. Također, ni stručni dio pravilnika, kao ni smjernice nisu se promijenili, dok je u drugim svojim člancima Pravilnik iz 2006. godine imao 19 izmjena i dopuna.

________________

U desetogodišnjem razdoblju pisao sam mnogim institucijama i odgovornim pojedincima, pa evo i dva dopisa iz 2005. i 2006. godine, koji su samo malen dio moje obilne korespondencije:

2005.

„Slobodan sam ukazati Vam na neke probleme vezane uz Pravilnik o dobroj praksi i uvjetima za davanje dozvole za promet medicinskim proizvodima kao i Pravilnik o razvrstavanju, izdavanju, zahtjevima, ocjeni sukladnosti i očevidniku medicinskih proizvoda.

Naime, kako su ortopedska pomagala u Pravilniku o ortopedskim i drugim pomagalima (HZZO) definirana kao medicinski proizvodi, oba pravilnika Ministarstva zdravstva, odnosno Agencije za lijekove, odnose se sada i na djelatnost u području ortopedskih pomagala u kojoj nema legislative, ili je ona nedostatna.

Dakle, spomenuta tri pravilnika ne prepoznaju niti definiraju ortopedsko-tehničke radionice u kojima se ortopedska pomagala izrađuju ili sklapaju. Također ne prepoznaju ni kadrove koji taj posao rade: inženjere protetike i ortotike, certificirane protetičare i ortotičare (CPO, CP i CO), ortopedske tehničare i mehaničare, te majstore obućare. Članci spomenutih pravilnika (čl.3, čl.10, čl. 11i čl. 15), uvjetuju njihov rad  zapošljavanjem osobe visoke stručne spreme medicinskog, farmaceutskog, biokemijskog ili zdravstvenog usmjerenja. Međutim, to nije potrebno, niti opravdano, jer oni pomagala izrađuju i primjenjuju isključivo po nalogu i pod nadzorom liječnika, a u okviru svoje struke su kompetentni i samostalni u izboru materijala i izradbi pomagala. Dakle, s Ortopedsko-tehničkim radionicama, odnosno ugovornim isporučiteljima ortopedskih pomagala, HZZO bi trebao sklapati ugovore na temelju ispunjavanja drugih uvjeta, a to su: minimalni tehnički uvjeti prostora i opreme za izradu pomagala, te na temelju stručnih kvalifikacija kadra, koje dokazuju certifikatima, odnosno svjedodžbama ili diplomama.

U čl. 9. Pravilnika o dobroj praksi i uvjetima za davanje dozvole za promet medicinskim  proizvodima definira se promet na malo samo u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama, međutim ljekarne i specijalizirane prodavaonice ne mogu i ne smiju isporučivati ortopedske cipele, proteze, ortoze, odnosno individualno izrađena pomagala, jer zato nemaju infrastrukture: niti radionice, ni opreme, a niti kvalificiran kadar. Individualna izradba pomagala obavlja se, dakle, u ortopedsko-tehničkim radionicama koje trebaju imati adekvatan prostor (soba za uzimanje sadrenog odljeva i mjere za pomagalo, prostor za izradbu pomagala s adekvatnim aparatima, strojevima i alatima, sobu za probu i primjenu pomagala s adekvatnom opremom, administrativni dio, te parkirno mjesto i sanitarni čvor primjeren za osobe s invaliditetom), što se može definirati napr. primjerenim Pravilnikom o minimalnim prostorno-tehničkim uvjetima i kvalifikacijom kadra za rad ortopedsko-tehničke radionice. Samo odgovarajuće educiran i kvalificiran tehnički kadar može biti ovlašten za rad u rehabilitacijskom timu u zdravstvenim ustanovama, odnosno za rad s pacijentima (uzimanje mjera i primjenu pomagala).

Budući da u RH nemamo proizvodnje ortopedskih pomagala uobičajeno je da se moduli (sastavni dijelovi proteza i ortoza) te materijali (za izradu ortoza i ležišta proteza) uvoze uglavnom iz Europe. Što se tiče potvrde odgovarajuće kvalitete pomagala nju se mora tražiti od proizvođača, odnosno njegovog generalnog zastupnika u RH (dobavljača pomagala).

Proizvođači pomagala (dijelova i materijala) trebali bi imati ISO 9001 standard (odnosi se na tvrtku), te CE oznaku na proizvodu (što pokazuje sukladnost proizvoda bitnim zahtjevima utvrđenim za određeni proizvod, koji su ustanovljeni u Council Directive 93/42 EEC od 14.06.1993. god. Ortopedsko-tehničke radionice trebale bi obvezno koristiti samo te certificirane proizvode za individualnu izradbu i primjenu pomagala.

Kako se u legislativi ne prepoznaje ovo područje koje je izuzetno značajno, posebice za osobe s invaliditetom, potrebno je hitno dopuniti i uskladiti spomenute pravilnike, da bi se ta djelatnost mogla uobičajeno odvijati.

2006.

Budući da su prava osiguranika na pomagalo Pravilnikom vrlo precizno regulirana, a indikacije definirane, problematičan je postupak odobravanja pomagala nasuprot sasvim dostatne registracije i ovjere. Budući da su prije postupka same ovjere sve relevantne činjenice za primjenu pomagala poznate, dostupne i provjerljive (povijest bolesti, dijagnoza,  potvrda za pomagalo s potpisom i faksimilom liječnika) postavlja se pitanje svrhovitosti i ekonomske opravdanosti «ekspertize odobravanja pomagala» u posve uobičajenim i jasnim slučajevima njihove primjene.

Vještačenje bi bilo možda razumljivo i opravdano samo u eventualnoj eksperimentalnoj primjeni nekog pomagala, odnosno njegove primjene izvan uobičajenog standarda. Osim toga, ekspertiza u svojoj biti podrazumijeva stručno utvrđivanje relevantnih činjenica za donošenje ekspertnog mišljenja u predmetu o kojem se vještači, pa bi ju trebali obavljati isključivo stručnjaci-specijalisti iz tog područja, što u praktičnom radu nije ni moguće, niti potrebno.

Stoga se za sva pomagala definirana Pravilnikom predlaže model kontrole, a ne ekspertize, i to u svrhu učinkovitosti i ekonomičnosti sustava ovjere i primjene pomagala. Takav se model primarno temelji na kontroli isporuke, a ne ovjere pomagala, te na činjenici da je kontrolom isporučenog pomagala moguća u cijelosti provjera dijagnoze, indikacije, standarda kvalitete, ocjene funkcionalnosti i visine troškova pomagala. Kontrolni mehanizam moguć je i u okviru modela ovlaštenih (kategoriziranih) institucija za diferentna pomagala, te organizacijom kontrole u specijaliziranim ambulantama (napr. protetička ambulanta, ili ambulanta za skolioze i kifoze), te ortopedsko-tehničkim radionicama i specijaliziranim prodavaonicama ortopedskih pomagala.

_________________________

Desetljeće kostiju i zglobova teče od 2000 godine. Naš simpozij se priključio aktivnostima Hrvatskog nacionalnog odbora, te se naš simpozij održava u okviru mnogih događanja dekade što posebno ističemo u obavijestima i knjigama s našeg simpozija.

______________________

11. listopada 2005. u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti održan je Simpozij „Božidar Špišić – zasade i razvoj ortopedije na našem području“ i izdan je reprint knjige „Kako pomažemo našim invalidima“. To je izuzetno značajna knjiga o razvoju protetike, ortotike i rehabilitacijske medicine u Hrvatskoj.

___________________________

Mnoge su tvrtke ortopedske tehnike preselile u nove prostore s novom opremom i tako bitno unaprijedile mogućnosti izradbe i primjene ortopedskih pomagala. Postignuti su izvrsni rezultati u primjeni pomagala sportašima-osobama s invaliditetom! Čestitam!

________________________

Klinički zavod za rehabilitaciju i ortopedska pomagala u 2008. godini dobio je idejni projekt svoje rekonstrukcije i dogradnje. Aktivnosti se nastavljaju.

_________________________

U rujnu 2008. godine bili smo u Portorožu na 5th Regional Central European ISPO Conference. Ekipa ISPO i Kliničkog zavoda za rehabilitaciju i ortopedska pomagala nastupila je s deset izvrsnih radova. Doc.dr.sc. Miroslav Jelić bio je član znanstvenog odbora konferencije, a prim.dr.sc. Ida Kovač nastupila je kao pozvani predavač.

_______________________________

Kontinuirane su i brojne naše aktivnosti u edukaciji kroz sve oblike redovite nastave, kongresa, tečajeva i seminara, ali jednako tako prisutni smo i u medijima na popularizaciji područja ortopedskih pomagala i rehabilitacije osoba s invaliditetom, kao i promicanju interdisciplinarne suradnje medicine i ortopedske tehnike.

________________________________

Za kraj

Naš se skup tradicionalno održava ujesen, u razdoblju šarenila šuma i parkova te obilnih plodova jeseni. Vjerujem da smo i našim zajedničkim radom donijeli bogate plodove u području protetike, ortotike i rehabilitacijskog inženjeringa, ponajprije u znanju, a zatim i novim tehnologijama, na korist naših bolesnika, a posebice osoba s invaliditetom.

Međutim, naši skupovi nisu bili bogati samo znanjem nego i druženjem, te brojnim susretima s dragim osobama i prijateljima s kojima smo razmjenjivali iskustva te obnavljali stara i stvarali nova prijateljstva. Oduvijek sam želio da naš simpozij ima dušu i mislim da smo u tome svi zajedno uspjeli. Stoga na kraju želim iskazati i svoju zahvalnost:

Zahvaljujem svim članovima izvršnog odbora ISPO-a za sve aktivnosti u pripremama i izvođenju naših simpozija, kao i svim članovima organizacijskog i stručnog odbora svih ovih godina!

Zahvaljujem voditeljima sekcija, a osobito pozvanim predavačima, koji su svoje vrijeme i tekstove darovali brojnim studentima i specijalizantima, liječnicima i inženjerima, sestrama i fizioterapeutima, medicinarima i tehničarima, te svim suradnim strukama!

Zahvaljujem svim članovima Udruge ortopedske tehnike i njenim predsjednicima ing. Bobanu i prim. Husiću koji nas prate sve ove godine!

Zahvaljujem svim našim sponzorima koji su mnogim sudionicima omogućili sudjelovanje i pomogli kontinuirano održavanje simpozija i njegovih sadržaja.

Najviše zahvaljujem maloj skupini svojih bliskih suradnika s područja medicine i tehnike u Zavodu, a posebno Neni, Bibi i Nadi koje su uvijek znale sve detalje moje, perfekcionizmu usmjerene organizacije.

Prim. doc. dr. sc. Miroslav Jelić

Predsjednik organizacijskog i stručnog odbora simpozija “Ortopedska pomagala“

Kud iđah maštom, ti ćeš nogom proći.

Što dirah mišlju, ti ćeš taći rukom.

Što sanjah, ti ćeš i uradit moći.

Vladimir Nazor

Iz pjesme “Štap”

Sveti lug “Od svanuća dana do u kasni čas”

Izabrane pjesme. Nakladni zavod MH. Zagreb, 1975.